Att välja täcke

Att välja täcke är inte alltid det lättaste och mycket individuellt. På Dreamnest har vi valt ut täcken av högsta kvalité till bra priser där du kan känna dig trygg med att det täcke du väljer kommer att motsvara dina förväntningar. Det finns dock en del frågor du behöver ställa dig för att hitta ett täcke som motsvarar dina behov. Några saker att tänka på som hjälper dig att navigera rätt:

  • Storlek
  • Vilken tid på året ska täcket användas?
  • Fyllning
  • Yttertyg
  • Tvätt
  • Certifikat

Storlek på täcket

I Sverige är den vanligaste storleken på enkeltäcken 150x210 cm. För dubbelsäng så ökar King size-täcket 240x220cm och kommer med tiden att bli den vanligaste storleken på dubbeltäcken. Naturligtvis kan vi beställa täcke i just den storlek du vill ha! Kontakta oss så löser vi det!

Täcken för olika säsonger/kroppstyper

Antingen väljer du täcke efter säsong och byter täcke under året eller så kanske din kropp styr dina preferenser utifrån sovrumstemperaturen. Om du nu inte direkt siktar på "the top-of-the-line", Hefel Eiderdown. Då snackar vi världsklass och du får ett täcke du vill ha dygnet runt, året runt! Men då kostar det lite mer också.

Sommartäcke: För dig som under årets varma månader vill sova med ett tunnare, svalare täcke, eller om du alltid har en högre rumstemperatur i sovrummet. Dock rekommenderar flera orskningsstudier den optimala sovtemperaturen till 16-19 grader. Täcken med svalare fyllning kan t ex vara bambu, hampa, silke eller tencel.

Helårstäcke: För dig som vill använda samma täcke året runt, eventuellt sover du utan täcke under sommarens varmaste period rekommenderar vi ett ulltäcke. Ullens unika förmåga att ge ett optimalt sovklimat som värmer dig när du fryser och håller dig torr även om det blir varmt och du riskerar att svettas gör ofta att de som väl provat ett ulltäcke aldrig väljer något annat. Själva använder vi helårsulltäcke från Hefel, året om, dygnet om ;)

Vintertäcke: För dig som fryser vintertid eller sover med låg temperatur i sovrummet, t ex med öppet fönster året runt rekommenderar vi antingen ett tjockare ulltäcke eller ett duntäcke. Vill du ha ett riktigt fluffigt värmande täcke så väljer du Hefels Silver Goose duntäcke, ett skönare duntäcke får du leta efter. 

Fyllning

Dun: kanske den vanligaste på svenskars önskelista. Mjukt, lätt och enastående isoleringsförmåga. De finaste dunen kommer från fåglar som lever i kallt klimat, gäss och ankor. Det är vanligt att "späda ut" duntäcken med fjädrar som inte har samma isolerande förmåga som dun. Därför ska du inte välja ett täcke med mindre än 70% dun. De allra finaste dunen kommer från ejdern med mycket känsliga och lätta dun. Väljer du ett ejderduntäcke från Hefel så har du ett av de mest exklusiva täcken som kan köpas.

Ull: när du sover svettas du bort ca 2-5 dl vätska från kroppen. Ullens har en oslagbar förmåga att dels långsamt ventilera bort och sprida luftfuktigheten, dels ta upp fuktigheten utan att du märker det. Det innebär att ulltäcket värmer lika bra ändå och att det släpper ifrån sig fuktigheten allt eftersom. Med andra ord sover du torrt och behagligt hela natten och vaknar utan att vara svettig. En fördel med ullen är att kvalster inte trivs i ull och det ofta är dessa som ger astmatiker andningssvårigheter.

Tencel: ett miljömässigt hållbart alternativ då det är utvunnet ur cellulosa och dess mikrostruktur ger tenceltäcket en unik ventilerande förmåga att leda luftfuktighet och vattenånga från kroppen. Tencel är även anti-bakteriellt och utmärkt för allergiker eller för personer med hög känslighet. Hefel var de första i världen att presentera ett täcke 1999 baserat på träråvara, som också blev utsett till "Best New Product" vid New York Home Textile Show. Hefel Edition 101 är den utvecklade efterföljaren.

Bambu: ett svalare alternativ för för sommarhalvåret eller för dig som är varm av dig samtidigt som det är såväl anti-bakteriellt som anti-allergent. Bambu är även ett miljömässigt hållbart alternativ då bambu är snabbväxande och kräver lite vatten. Hefel Pure Bamboo är ett täcke med lyxig känsla!

Yttertyg

Tyget på täcken är oftast vävt av bomull. I billigare täcken kan det även vara uppblandat med polyester, inget du hittar hos Dreamnest. Vissa av Hefels täcken har även ekologisk bomull. Vill du ha siden väljer du Hefels lyxtäcke, Eiderdown. Hefel är unika som europeisk täckestillverkare genom att själva väva sina tyger och därigenom ha kontroll på såväl kvalité som produktion.

Tvätt

Tänk på att då du svettas under natten kan sängen du låta sängen vara obäddad en stund på morgonen så att fuktigheten hinner vädras ur täcket. Det rekommenderas att använda en tvättmaskin som klarar 7 kg för att täcket ska bli bra tvättat. Astma- och Allergiförbundet rekommenderar att täcken tvättas i 60 grader om möjligt, och sedan torkas i en torktumlare med 2-4 tennisbollar.  Det är lämpligt att ta ut täcket under torktumlingen ett par gånger och skaka det så att fyllningen fördelas. Ett bra ulltäcke tål oftast inte tvätt om det inte är behandlat med något medel eller man har låtit tvätta ur lanolinet, ullfettet. Då är det inget bra ulltäcke längre. Krasst, men sant. Men då ull på sätt och vis är självrenande är det ypperligt att hänga ut det under fuktiga dagar. Ullen och lanolinet stöter bort främmande partiklar, särskilt när det är fuktigt. Förr var det vanligt att gnugga ulltäcken i snön som tvättmetod. Ett annat tips för ulltäcken och just fläckar är att använda kolsyrat vatten för att göra rent en mindre yta, inget vi själva testat dock.

Certifikat

NOMITE säkerställer att duntäcken yttertyget är certifierat och därmed tillräckligt tätt för att inte släppa igenom kvalster eller dammpartiklar. Saknas den certifieringen? Välj ett annat täcke/butik!

GOTS säkerställer att minst 95% av naturfibern som använts, oftast bomull, kommer från ekologiskt kontrollerad odling och produktion. Då ska det stå "organic" under symbolen, annars är det minst 70% ekologisk naturfiber. GOTS borgar för att ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan.

RDS - Responsible Down Standard syftar till att noggrant övervaka djurens välbefinnande på dunproducerande gårdar. Den säkerställer att dunet inte kommer från uppfödare där tvångsmatning sker eller där plockning av levande djur förekommer. RDS garanterar att djuren inte upplever onödig stress samt att de har tillgång till foder och vatten under hela sitt livslopp. Som kund kan du spåra dunets väg hela vägen tillbaka till gården inklusive information om ursprung och fyllnadskraft samt en detaljerad beskrivning av processen via webbplatsen trackmydown.

OEKO-TEX® 100 garanterar att den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem. Oeko-Tex® standard 100 gäller den färdiga produkten och märket garanterar att inga ohälsosamma kemikalier finns kvar i textilien.

FAIRTRADE är en oberoende produktmärkning som syftar till att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor genom kriterier för lönenivå, ett minimipris som överskrider produktionskostnaderna och långsiktiga handelsavtal. Produktion sker under förhållanden som följer de mänskliga rättigheterna.

100% VEGAN innebär att inga djurförsök får förekomma och inga animaliska ingredienser eller derivat får finnas i de märkta produkterna.

100% ORGANIC COTTON BY HEFEL är Hefels egna certifiering som överträffar GOTS och garanterar att 100% av bomullen produceras ekologiskt från odling till slutprodukt.

HONEST DOWN by HEFEL innebär att innehållet är exakt det som specificeras på etiketten på täcket samt att täcket garanteras innehålla enbart Klass 1-certifierade dun och fjädrar enligt EU-standard EN12934 som är den högsta kvalitetsklassningen av dun och fjädrar.


Undrar du över något mer eller känner att du skulle vilja ha hjälp att välja? Hör av dig till oss, vi hjälper dig!