Tencel - framtidens textil

Tencel, eller som den också kallas, Lyocell - en miljömässigt hållbar fiber.

Den kontinuerliga sökandet efter bättre, hållbara och miljövänliga tyger har lett till några intressanta uppfinningar. En av sådana skapelser är Lyocell-tyget, allmänt känt som Tencel.

Innehållsförteckning

Historia

Tencels ursprung: cellulosa

Egenskaperna hos tencel

Fördelar och nackdelar med tencel

Är tencel biologiskt nedbrytbart?

Jämförelse mellan tencel och bomull

Kort historia

Tencel är ett naturligt, konstgjort material tillverkat av träcellulosa eller massa. Detta görs med hjälp av en avancerad process. Det utvecklades först vid den nu nedlagda amerikanska Enka-fiberanläggningen 1972. Därefter utvecklades den och marknadsfördes i USA som Tencel. Senare såldes Tencel-divisionen till österrikiska Lenzing AG, en textiljätte och en stor tencel/lyocellproducent i världen.Mångsidigheten hos tenceltyg är tydlig i de många olika produkter som den används till. Det används för att göra produkter som sänglinne, denim, skjortor, T-shirts, byxor och till och med handdukar.

En fiber tillverkad av cellulosa

Det finns en viss skillnad i vilken kategori tencel faller under. De flesta antar att det finns två huvudkategorier av fibrer: naturliga fibrer som ull, hampa, bomull och siden; och konstgjorda fibrer syntetiserade av kemikalier som polyester och nylon. Tencel faller någonstans däremellan. Den viktigaste råvaran för Tencel är cellulosa från vedmassa (som kommer från träd som eukalyptus, ek och björk) som kemiskt bryts ned och omformas till lättare fibrer. Således kan Tencel noggrant kallas en återvunnen eller regenererad fiber.

Tenceltygets egenskaper 

Tencel är mångsidigt; som nämnts ovan används den för att skapa sängkläder, skjortor, t-shirts och byxor. Varför är det bättre att använda produkter tillverkade med denna fiber och inte de som är gjorda av bomull eller linne? Läs vidare och upptäck de intressanta funktionerna som gör Tencel till den perfekta kandidaten för produktion av kläder, lakan och mer.

Tygets struktur: Elastisk

Tencel-material har en mycket slät yta och ett vackert utseende. När det gäller den känsla det ger är den mjuk, andas, lätt och bekväm. Som om det inte räckte är Tencel gjord för att hålla länge. Dess elasticitet och styrka gör den perfekt för hållbara föremål, varför denna fiber ofta används för att producera sportkläder. Även om det är lite dyrare än bomull eller linne, är kvaliteten värt investeringen. 

Tencel absorberar fukt

Detta tyg har bättre fuktabsorption än bomull (inklusive naturlig svettning). Detta gör Tencel-fiber till ett perfekt val för personer med svettproblem eller för personer vars känsliga hud förvärras av fukt. Detsamma gäller för dem som bor i regniga klimat. För produkter tillverkade av Tencel är behovet av att förnya garderoben då och då på grund av klimatet, miljön och svettningen inte längre relevant. 

Flexibel

Tencel-tyg har kontrollerbar fibrillering (de mycket fina fibriller eller hårstrån som finns på den yttre ytan av fibersträngarna), vilket innebär att den kan finnas i olika former, från en mjuk, silkeslen yta till en mjukhet som liknar mocka. Producenter och tillverkare gillar att arbeta med denna tencelfiber eftersom det möjliggör alternativa tygkvaliteter utan att offra kvaliteten på den slutliga artikeln. 

Perfekt för känsliga skinn

Absorberandet av Tencel-material håller huden torr och den släta ytan på fibrerna är mjuk och smidig vid beröring. Tencel-tyger är därför utmärkta för känslig hud. 

Miljövänlig

Tencel är en biologiskt nedbrytbar produkt. Dess tillverkning resulterar inte i biprodukter för hälsan eller planeten, medan cellulosa, dess huvudingrediens, kommer från välskötta skogar.Dessutom kräver odling av träd som är nödvändiga för Tencel-produktion inte bevattning eller bekämpningsmedel (till skillnad från bomull, som är vatten-, bekämpningsmedels- och arbetskrävande).

Fördelar med att använda Tencel

 • Varaktighet - Tencel-fibrer är släta, elastiska och är mycket motståndskraftiga mot rynkor.
 • Antibakteriell - Tencel sägs vara antibakteriell på grund av dess fukthanteringsegenskap.
 • Känslan - Tencel-material har en mycket slät, mjuk yta som draperar vackert. När det gäller hur det känns är det mjukt, andas, lätt och bekvämt. 
 • Fuktabsorberande - Tencel har större fuktabsorption än bomull och en naturlig andningsförmåga. Detta gör Tencel-tyg till ett perfekt val för personer med svettproblem eller för personer med känslig hud som förvärras av fukt. 
 • Lämplig för känslig hud - De fukttransporterande egenskaperna hos Tencel-material håller huden torr och den släta fiberytan känns mjuk och smidig mot huden. Detta gör Tenceltyger perfekta för känslig hud. 
 • Flexibel - Tencel-tyg har kontrollerbar fibrillering (de mycket fina fibriller eller hårstrån som finns på den yttre ytan av fibersträngar), vilket innebär att den kan ordnas på olika sätt från en silkeslen yta till en mockaliknande mjukhet.

Nackdelar med Tenceltyget

 • Pris - Ur konsumenternas perspektiv är Tencel dyrare. Detta beror på tekniken som används vid bearbetning. Det kostar helt enkelt mer att producera.
 • Ganska låg ytenergi - Tencelfiberns relativt låga ytenergi gör det svårt för färgämnen att bindas till den under produktionen. Just därför använder HEFEL sig av digitaltryck på Tencel.

Varför Tencel är miljövänligt

 • Tencel-tyger är naturligt biologiskt nedbrytbara.
 • Produktionen av Tencel ger inga skadliga biprodukter
 • Huvudingrediensen, cellulosa, hämtas från förvaltade skogar.
 • Aminoxidlösningsmedlet som används i processen är giftfritt.
 • Skogsbruk för att producera Tencelmaterial kräver inte bevattning eller bekämpningsmedel.
 • Aminoxiden är återvinningsbar. Efter att ha använt den för att bryta ner cellulosan och härdning kan aminoxiden återanvändas i tillverkningsprocessen igen.
 • Jämfört med tillverkningen av andra cellulosafibrer är Tencelproduktionen betydligt mindre giftig och resurskrävande.
 • Det använda aminoxidlösningsmedlet är giftfritt och eftersom det mesta återvinns under produktionen släpps det inte ut i miljön.
 • Produktionen av Tencel är kort. Det tar ungefär två och en halv timme från att hugga virket till kardningen. Således jämfört med produktionen av andra konstgjorda fibrer använder den mindre vatten och energi.

Dessa egenskaper hos Tencelmaterialet har gjort det till en stjärna inom mode- och textilindustrin.

Som sagt kan vi inte prata om Tencel och inte jämföra det med det vanliga materialet, bomull. För det mesta betraktas bomull fortfarande som standarden när det gäller tyger, detta beror främst på priset. Bomullstyg är mycket billigare att köpa jämfört med Tenceltyg.

Huvudsakliga skillnader mellan Tencel och bomull 

 • Komfort - Tencel tenderar att vara mjukare än bomull. Denna mjukhet beror på en mycket slät yta. Det ger inte bara en känsla av välbefinnande, utan gör det behagligt, även för känslig hud. Det kompenserar för en av de vanligaste nackdelarna med bomullslakan: deras tendens att repa.
 • Hygien - Tencel består av mycket små hydrofila fibrer, bokstavligen "vattenälskare". Detta innebär att det absorberar fukt från huden. Om du inte har några större problem med bomullslakan kanske det inte är nödvändigt att ändra saker. Men har du testat lakan i Tencel vill du sällan byta tillbaka!
 • Fräschör - Tencels hydrofila kvalitet gör den effektivare för att hålla kroppen sval under sömnen i en mängd olika klimat. Det är extremt andningsfunktionellt, för hela natten absorberar det svett från kroppen som sedan kan avges till luften. Tygets fräschör kan vara en avgörande faktor för personer med höga kroppstemperaturer och som har svårt att sova på grund av svettningar  Bomull är också ett bekvämt lakan när det gäller värme, tack vare dess andningsförmåga, även om det inte är lika fuktabsorberande som Tencel.
 • Miljöpåverkan - Tencel erhålls i allmänhet från eukalyptus. Tillverkningen av tyget från trämassa är effektivare än bomullsproduktion. Tillväxten och odlingen av dessa eukalyptusträd kräver mindre bekämpningsmedel eller bevattning, vilket är bra för miljön.
 • Hållbarhet - Tencel rynkas mindre än bomull och är lätt att sköta. Det är lätt att tvätta, Tencel-kläder krymper mindre eller deformeras mindre när de tvättas. Dessutom är Tencel mycket motståndskraftig och tenderar inte att tappa i vikt över tid.
 • Priset - Jämfört med bomull är Tencel dyrare. Produktionen av Tencel är i allmänhet en process som kräver mer investeringar än de flesta bomullstyger. Tencel-lakan är dock i allmänhet mer hållbara, med mindre tid för tvätt och strykning, vilket gör kostnadsskillnader svåra att kvantifiera.
 • Estetik - Den höga absorptionsförmågan hos Tencel-fibrer gör tyget mjukare, fräschare och mer hygieniskt. Bomull ser grövre och mattare ut än Tencel.

Varför köpa Tencel-lakan?

Att köpa lakan kan vara en komplicerad uppgift. Det finns många alternativ och skillnaderna kan verka minimala. Det är dock viktigt för din sömn och din hälsa att fatta rätt beslut. Ett av de största problemen människor har med bomull är den enorma kvalitetsskillnaden inom denna kategori. Egyptisk bomull och peruansk pima anses ofta vara den bästa bomullen på marknaden.

Garnräkning anses ofta vara det enda sättet att bedöma tygernas kvalitet, men i verkligheten är det bara en faktor bland andra. Det kan finnas något bättre för dig utanför bomullsvärlden, och detta material kan mycket väl vara Tencel.

Även om Tencel inte drar nytta av bomullens popularitet, blir det ett perfekt val för personer med känslig hud. Denna ekologiska fiber är mjuk och eliminerar fukt. Det har också den exceptionella förmågan att anpassa sig till temperaturvariationer.

Även om Tencel är en halvsyntetisk fiber är dess ursprung naturligt. Träet som används för att bygga sina fibrer kommer från eukalyptus eller ek, som odlas eller helt enkelt finns i hållbart förvaltade skogar. Dessa fibrer spinns sedan för att bilda ett garn som vävs för att skapa ett mjukt, slitstarkt och mycket andningsbart tyg. I vissa produkter blandas Tencel med hampa, ull och andra naturliga tyger. (Källa: lyocell.info)

HEFEL har den största kompetensen inom sängkläder med Tencelfibrer världen över. Tack vare många års erfarenhet av förberedelse, bearbetning och efterbehandling av Tencelfibrer kan Hefel idag erbjuda sina miljömedvetna kunder det bredaste och djupaste bäddsortimentet i Tencel. Tencel tillverkas exklusivt av det österrikiska företaget Lenzing AG.